Champagne ska vara kall, torr och gratis – i alla fall på nätet

2010-01-20: Linus Malmberg och Björn-Erik Willoch

DEN NYA GRATISLOGIKEN Nu är det nya året här med besked. Förhoppningsvis smakade champagnen vid tolvslaget bra trots den bitande kylan. Kall och torr med andra ord – men knappast gratis. För den drycken får man oftast betala ganska dyrt. Annat är det i den digitala världen där det mesta faktiskt är gratis.

 

 

 

”Oavsett vad du jobbar med, förr eller senare kommer du att få konkurrera med produkter som är gratis. Vad är din plan?” Orden är författaren Chris Andersons och de sammanfattar hans bok Free!, som kom ut förra året. Den handlar om utmaningen att hitta fungerande affärsmodeller när allt mer blir gratis och allt fler konsumenter förväntar sig att det är självklart att det är gratis.

På nätet blir det allt mer självklart att det mesta faktiskt är gratis. Min kollegas far (enligt egen utsago en rätt ”high tech” person, inte minst med tanke på åldern – knappa 65) var överförtjust över Spotify. Han utbrast vid insikten av att ha en stor del av det globala musikarkivet i sin dator att ”det är fantastiskt att allt på nätet faktisk ÄR gratis”. Sedan frågade han om han kunde få hjälp att få det installerat på sin stationära dator hemma också…

 


Vad gör gratislogiken med din affärsmodell?

 

Det som är självklart är ibland endast klart för en själv. För den infödda digitala generationen är gratislogiken självklar. För oss digitala invandrare är det lite mer av en schizofren tillvaro. Vi har kört ”champagnemodellen” i 100 år. Hur ska vi nu bygga om våra affärsmodeller så att de fungera i en logik där teknikutvecklingen driver priset på tjänster och innehåll mot gratis?

Det gäller att ta utmaningen på allvar. Var du än befann dig på nyår kunde du få dig en flaska skumpa. Men bara om du betalade. Men när betalade du senast för att söka igenom internet på informationen om vilken champagne du skulle köpa? Värdet av det senare kan onekligen vara större än värdet av en standardchampagne runt 500-lappen. Det är ett paradigmskifte som pågår och problemet är att de flesta av oss är tränade i det gamla sättet att tänka. Vi tänker gärna champagne: dyrt, kontrollerat, exklusivt.

 


Fenomenet Champagne blir allt mer ovanligt

 

Champagne är dyrt. All RIKTIG champagne kommer från ett distrikt i Frankrike som heter just Champagne. Där produceras en vintyp som är mer omtalad och mytomspunnen än något annat vin. I Champagne har man gjort vin sedan många århundraden tillbaka, men det är först i mitten av 1600-talet som det mousserande vinet champagne ser dagens ljus. Genom begränsat utbud (exklusivitet) och hård marknadsföring (”allt annat mousserande vin är inte som champagne”) har man bevarat en unik, proprietär standard.

I den digitala logiken är det inte skumpa som är framgångsmodellen. Och snart inte i den icke-digitala världen heller. Ryanairs vision är att flygbiljetterna ska vara gratis och att man ska tjäna pengar på annat, till exempel kringservice, sponsring och så vidare. Som kunder håller vi på att vänja oss. Vi blir alltmer kräsna. Gratis är gott!

 


Släpp kontrollen och tjäna pengar

 

Allt är inte och kan inte vara gratis. Men i den digitala ekonomin är förutsättningarna för gratis som affärsmodell stora. Då gäller det at förstå att de problem som vi skapade med det gamla sättet att tänka (dyrt, kontrollerat) inte kan lösas med den gamla logiken. Istället måste vi tänka nytt och se möjligheter i den framväxande logiken. Där gäller öppenhet, stor skala, många till många, microbetalningar och ständigt nya versioner.

 


Vad gör gratislogiken med din affärsmodell?

 

Chris Andersen lanserade sin bok både analogt och digitalt. I det förra fallet var det klassisk distribution och prissättning. I det senare fallet är den givetvis gratis. Du kan lyssna på den som mp3-fil på till exempel Spotify. I gengäld han tar i storleksordningen 250 000 kronor för ett föredrag. Plus omkostnader. Bästa av båda världar (”bricks and clicks” kallas den kombinerade affärsmodellen) – se och lär!

Ett spännande årtionde ligger framför oss med andra ord. En dagsaktuell spaning är hur sociala medier möjliggör helt nya lojalitetsprogram. Den nya tekniken skapar förutsättningar och möjliggör nya insikter om kundbeteenden och därmed utvecklas också en ny typ av marknadsföring. Läs mer på http://mashable.com/2010/01/13/tasti-d-lite-tastirewards/ och http://www.techcrunch.com/2009/12/11/blippy/.

En annan spaning är att Amazon lanserar en ”börs” för överkapacitet i molnet. Bland annat så skapar det ännu större möjligheten att erbjuda gratis (icke tidsbundna) tjänster. Läs mer på: http://www.allthingsdistributed.com/2009/12/amazon_ec2_spot_instances.html.

(Källa: Trendspaning.se 2010-01-20 http://www.trendspaning.se/veckans-affarsspaning/2010-01-20_gratis/index.xml)