Liga stal miljoner ur dödas testamenten

Tio miljoner kronor skulle ha gått till Frälsningsarmén men hamnade i bedragarnas plånbok.

De åtta männen tros ha lurat åt sig över 60 miljoner kronor genom förfalskade testamenten.

Nu åtalas de.

Det är den andra härvan på kort tid där ligor har lurat åt sig miljontals kronor ur dödsbon där det inte finns några arvingar. Personerna som dött har testamenterat sina pengar till olika fonder.

Bedragarna har förfalskat deras testamenten och kunnat lura åt sig över 60 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden, rapporterat SR Ekot.

– Vad man har gjort är att man har skrivit ut falska testamenten till personer med förmånstagare som har fått en liten slant och sedan har de som gjort de här testamentena tagit hand om pengarna för egen del, säger Ulf Göranzon presstalesman för länskriminalpolisen i Stockholm, till Ekot.

Åtta åtalas

De åtalade männen är mellan 50 och 80 år och har sysslat med bedrägerierna mellan år 2000 och 2008. Fyra av dem misstänks för grovt bedrägeri och fyra av dem till medhjäp för samma brott.

Förra året dömdes sju personer för att ha lurat till sig över 50 miljoner på samma sätt.

Då kom ligan bland annat över en 77-årig kvinnas hela förmögenhet och de fastigheter hon ägde.

Dålig kontroll

– Det är tråkigt att det här har inträffat men det är bra att åtal äntligen har väckts eftersom det har utretts av polisen under en lång tid, säger Ingrid Backlund, enhetschef är på Kammarkollegiet som handhar arvsfonden, till Ekot.

Totalt har 22 dödsbon drabbats av bedrägerierna mot Allmänna arvsfonden.

En orsak till att bedrägerierna gått att genomföra är att det finns luckor i regelsystemet och att det är för dålig insyn i proceduren för hur det går till att skriva ett testamente.

Ett sätt att skärpa kontrollen skulle bland annat vara att inrätta en databas där alla testamenten registreras. En idé som Kammarkollegiet är positiv till.

Källa: Aftonbladet 2010-02-06  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6558134.ab