Bedragare använder falska testamenten

Det väcks åtal för nya bedrägerier mot Allmänna arvsfonden men även Frälsningsarmén och flera privatpersoner ska ha drabbats. Åtta män ska genom falska testamenten ha lurat till sig över 60 miljoner kronor.

– Vad man har gjort är att man har skrivit ut falska testamenten till personer med förmånstagare som har fått en liten slant och sedan har de som gjort de här testamentena tagit hand om pengarna för egen del, säger Ulf Göranzon presstalesman för länskriminalpolisen i Stockholm.

Det handlar om åtta män, mellan 50 och 80 år. Fyra åtalas för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning, fyra för medhjälp till samma brott. Enligt stämningsansökan har brotten begåtts mellan åren 2000 och 2008 då fem av de åtta greps av polis.

Sammanlagt misstänks männen varit i kontakt med 22 dödsbon, där man under boutredningen efter att en person dött förfalskat testamenten till personer som ställt upp mot betalning.

Enligt åklagaren, Eva Finné, har man därmed också lurat flera företrädare för stadsdelsförvaltningar i Stockholm att tro att tillgångar inte skulle tillfalla Allmänna arvsfonden.

Fem av fallen rör även dödsbon där det finns privatpersoner som egentligen varit legala arvingar. Och i ett fall skulle tillgångar för drygt tio miljoner egentligen testamenterats till Frälsningsarmén.

Men flera av de utpekade nekar till anklagelserna. Advokat Bengt H Nilsson företräder en av de åtalade.

– Under förundersökningen har han tillbakavisat misstankarna som oriktiga, så han har hittills förnekat gärningarna, säger Bengt H Nilsson.

Det här är den andra stora bedrägerihärvan som rör Allmänna arvsfonden den senaste tiden, som årligen tar hand om ungefär 600 dödsbon i Sverige. Där alltså inga närmare anhöriga finns som arvtagare.

Så sent som i november förra året slog hovrätten fast domen mot sju andra personer som lurat till sig över 50 miljoner genom just falska testamenten. Ingrid Backlund är enhetschef är på Kammarkollegiet som handhar arvsfonden.

– Det är tråkigt att det här har inträffat men det är bra att åtal äntligen har väckts eftersom det har utretts av polisen under en lång tid.

Det här är det andra stora fallet som man hört om på senare tid. Vad är problemet skulle du säga?

– Problemet är egentligen reglerna kring testamenten. Den enskilde skriver sitt testamente utan insyn från samhället och det gör att det är relativt lätt att tillverka papper som inte är skriva av den avlidna.

Från Kammarkollegiets håll skulle man gärna se att det upprättades en typ av databas för testamenten i Sverige för att nå högre säkerhet säger Ingrid Backlund.

Av de drygt 61 miljoner som de nu åtalade lurat till sig ska en stor del av pengarna ha säkrats av kronofogdemyndigheten. Enligt polisens utredare ungefär hälften 30 miljoner kronor.

Källa SR 2010-02-06 http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=3424628