Arvssvindlare dömda till fängelse

Sju personer dömdes på fredagen till fängelse i bedrägerihärvan mot Allmänna arvsfonden. Genom förfalskade testamenten lyckades de lura till sig omkring 56 miljoner kronor.

Huvudmannen i härvan var en insider som arbetade på kammarkollegiet. Den myndighet som förvaltar Allmänna arvsfonden.

Förra hösten sa han upp sig och försvann sedan, troligen utomlands. Han har alltså inte kunnat åtalas eller dömas, men är internationellt efterlyst. Mannen är misstänkt för att ha lett hela bedrägerikuppen.

Kammarkollegiet har nu skärpt sina rutiner för att förhindra att liknande brott ska kunna ske i framtiden.

Generaldirektör Claes Ljungh säger ändå att det är svårt att helt gardera sig för den här typen av förslagenhet.

– Det har handlat om att en person som haft förtroendet att handlägga fondens uppgifter har styrt den här verksamheten.

Hur har han burit sig åt?

– Han har fabricerat falska testamenten där hans bekanta figurerat som förmånstagare, vittnen och gode män, säger Claes Ljungh.

Bland annat upprättades ett falskt testamente från en kvinna i Uppsala med tillgångar på omkring 45 miljoner kronor.

Kammarkollegiet har goda förhoppningar om att det mesta av pengarna kommer att komma tillbaka till Allmänna arvsfonden. Bland annat har de fastigheter som testamenterats bort säkrats.

Även om huvudmannen är försvunnen och åtalet ogillas för två av de åtalade är generaldirektör Claes Ljungh nöjd med att det blir långa fängelsestraff. Sju av de åtalade döms till mellan ett och ett halvt och fem års fängelse.

– Det är klart att jag är tillfredsställd med att det blir kännbara påföljder för de som har varit inblandade. De har försökt lura Allmänna arvsfonden från att disponera sina pengar såsom det var tänkt, säger Claes Ljungh.

Källa Sveriges Radio 2009-01-09 http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2556493