Han styr Office mot molnet

Under försommaren genomför Microsoft den bredaste produktlanseringen någonsin inom Officesegmentet. Projektansvarig är Quin Nikel som tror att den största tillväxten kommer att ske i form av molntjänster.

När Microsoft pratar om Office handlar det inte längre bara om Word, Excel och Powerpoint utan om allt från molntjänster till stora samarbetsplattformar som Sharepoint.

– Jo, det är inte alltid så lätt att förklara för vanliga användare att man faktiskt inte ens behöver en dator för att använda Officetjänsterna, säger Quin Nikel vars arbete huvudsakligen består i att marknadsföra Office för tekniska beslutsfattare.

Kanadensaren Quin Nikel, numera bosatt i Redmond, var nyligen en av huvudtalarna vid Microsofts Techdays i Örebro. Här handlade mycket om hur Office kan användas som molntjänst, vilket Quin Nikel anser är en av de mest spännande framtidsutsikterna.

– Redan finns det många företag som låter sina anställda komma åt material via mobila enheter vilket förstärker dagens trend att arbete och fritid går ihop allt mer.

Som exempel på detta nämner han hur den hårt arbetande föräldern lättare än tidigare kan delta i barnens aktiviteter.

– Det kanske inte är helt optimalt att sitter och jobba på telefonen medan ungarna spelar match men för många föräldrar hade alternativet varit att man helt tvingats avstå från att följa med på matchen.

Bland de största nyheter som Quin Nikel vill lyfta fram i de Officeprodukter som kommer strax före sommaren är möjligheten att samarbeta kring dokumenten.

– Du kan alltså sitta i en sporthall och göra ändringar och uppdateringar i dokument tillsammans med kollegor som sitter på andra sidan jordklotet.

Men Microsofts uppenbara problem är att företag inte är särskilt villiga att investera i dyra Officepaket, särskilt som det finns alternativ som är gratis, exempelvis Openoffice och Google Apps.

– Jo, visst är det så. Våra undersökningar visar att majoriteten av företagsanvändarna fortfarande ligger kvar på Office 2003, säger Quin Nikel.

Men han berättar att många av de 300 företag som redan nu börjat använda Office 2010 har valt att satsa på molntjänsten Business Productivity Online Suite, Bpos, som innehåller onlineversioner av Exchange, Sharepoint, Office Live Meeting och Office Communications. Det handlar alltså om en hyrtjänst där priset är 88 kronor per användare och månad.

– Sedan finns det givetvis fattiga användare som inte vill lägga en enda krona på våra produkter och då brukar jag hänvisa till Web Apps där man kan göra ganska mycket helt gratis, säger Quin Nikel.

(Källa IDG News 2010-04-02) http://computersweden.idg.se/2.2683/1.306973/han-styr-office-mot-molnet