27-årings snilleblixt får Visa och Amex att darra

27-årige Aaron Greenspan hotar kreditkortsjättar som Visa och American Express. Grundaren av Face Cash ska nu börja testa sin omtalade mobilapp på allvar i Silicon Valley.

 

Här är mobilappen som får kortjättarna att darra! Bilden på den idag 27-årige Aeron Greenspan är från 1998 då han grundade bolaget Think Computer och mottog utmärkelsen Young IT Entrepreneur of the Year Award i USA. (Foto: Scanpix / Think Computer)

 

Aeron Greenspans mobilapp Face Cash fungerar som vilket betalkort som helst men halverar transaktionskostnaderna jämfört med banker och kreditkortsföretag, rapporterar Dagens Industri.

Istället för att dra sitt kreditkort scannas en streckkod som visas i mobiltelefonen tillsammans med en bild på kontoinnehavaren.

"Det är bara två olika sätt att lagra ett nummer som är unikt för kunden. Antingen finns det på en magnetremsa eller i streckkoden", säger grundaren Greenspan, som utvecklat tjänsten via sitt bolag Think Computer, till DI.

En affär eller restaurang betalar i USA mellan 3-4 procent av köpesumman i avgifter till kortföretagen. Face Cash tar bara 1,5 procent samtidigt som kunden helt slipper avgifter.

Face Cash har enligt tidningen byggt upp en helt egen infrastruktur som är oberoende av banker och kreditbolag. Än så länge har bara en handfull butiker och några hundra kunder anslutit sig till tjänsten. Men den till synes geniala affärsidén har blivit en snackis i både mobil- och riskkapitalbranschen.

En känd asiatisk mobiltelefontillverkare kommer enligt Aeron Greenspan senare i år att förinstallera Face Cash på telefoner som säljs på den amerikanska marknaden. Målet är att ha 100.000 butiker och restauranger anslutna inom ett år.

"Tänk dig att du bokar en resa via Expedia eller Orbitz och en streckkod för biljetten automatiskt dyker upp i telefonen. Det äår något vi för närvarande arbetar på", säger Greenspan till DI.

(Källa: Dagens PS 2010-05-14 http://www.dagensps.se/artiklar/2010/05/14/87028914/index.xml?referred_from=/nyhetsbrev/it-affarer/2010/05/20/48389468/index.xml