Värdet på sociala nätbolag skenar

Google har uppenbarligen lagt ett bud på det digitala rabattkupongbolaget Groupon på makalösa 36 miljarder kronor, kanske mer, även om sökjätten ännu inte har lyckats får förhandlingarna i hamn.

En ny investeringsrunda i nätverkssajten Facebook indikerar en värdering på otroliga 280 miljarder kronor.

Även bolag som Twitter, Linkedin och Zynga värderas till fantasibelopp på fler miljarder dollar.

Den här utvecklingen leder till en alltmer utbredd oro bland analytikerna på Wall Street, som ju följer och värderar de potentiella köparna, däribland Google och Microsoft.

Köper de för dyrt?

För förvärven ska ju någon mening kunna motiveras på kommersiella grunder och de konsolideras i köparnas aktiekurser.

Den amerikanska riskkapitalisten och bloggaren Fred Wilson har i media varnat för prisutvecklingen, och menar att den har nått nivån ”hyperaktiv”. Underförstått att värderingarna är på tok för höga.

Till exempel Groupons intäkter ökar förvisso, men förväntas ändå bara hamna någonstans mellan 3,5 och 7 miljarder kronor i år.

Ett skäl till Groupons sanslösa värdestegring är bolagets tillväxt. Faktum är att Groupon kan vara det snabbast växande bolaget genom tiderna. Det startades för två år sedan och kan nå en omsättning på över 3 miljarder kronor redan i år. Men Googles bud indikerar på ett pris på nästan tio gånger omsättningen, vilket i sådana fall är i paritet med förvärven av Youtube och Doubleclick år 2006 respektive år 2007, då marknaden onekligen såg helt annorlunda ut.

Groupon slår för övrigt en annan tillväxtmaskin av sällan skådat slag – det sociala spelföretaget Zynga. Enligt John Doerr, riskkapitalist på Kleiner, Perkins, Caufiled & Byers, är det hans snabbast växande portföljbolag någonsin. Då var han tidig investerare i både Google och Amazon, så han vet lite vad han pratar om.

Men frågan är om det är vettigt att betala dessa ohemula pengar för så unga och oprövade företag.

Värdena bygger i grunden på tro, hopp, drömmar och förväntningar i bolag som i många fall omsätter väldigt lite och har problem med avkastningen.

Men drömmen om det nya Google är tydligen stark – mycket stark.
 
Så stark att den får priset på framtidens bolag att skena.
Källa: VA 2010-12-06