Modespel för tjejer svensk världssuccé

Stardoll är världens största sajt för unga tjejer – ett spel som bygger på mode och kreativitet. Vd Mattias Miksche berättar om sajten, framtiden, och vad Sverige kan göra bättre för entreprenörer.

Stardoll började sitt liv som Paperdoll Heaven, en sajt gjord av finska Liisa Wrang. Där kunde man klä och styla tecknade versioner av internationella kändisar, som virtuella klippdockor. Den blev mycket populär och inom bara ett par år köptes den upp och blev Stardoll, en sajt som efter fem år har runt 90 miljoner registrerade användare världen över, och 14-15 miljoner aktiva användare varje vecka.

Vd Mattias Miksche var med och startade Stardoll, efter att tidigare ha drivit dvd-uthyrningen Boxman som senare slogs ihop med Lovefilm. Det var hans idé att göra om konceptet så att användarna kunde skapa och klä egna avatarer istället för kändisar, och skapa en egen värld.

“Jag har hållt på med internetentreprenörskap sen mitten på nittiotalet, och det jag lärt mig är att det absolut svåraste är att komma från noll till tiotusen eller till och medhundratusen användare. Att gå från hundratusen till tio miljoner är lättare”, säger Mattias Miksche, som menar att det gällde att se potentialen i det Liisa Wrang byggt upp.

Idag har Stardoll 115 anställda. Mattias Miksche bedömer att de under 2010 kommer ha omsatt runt 190 miljoner kronor, vilket han menar är mycket pengar men lite med tanke på hur stora de är. Och Liisa Wrang är fortfarande kvar i företaget.

Varför har ni lyckats så bra?

“Jag skulle ju gärna tro att det är för att vi är duktiga, men ska jag vara ärlig är det nog mycket för att vi satsade på att göra något kul för den här målgruppen och ingen annan gjorde det. Unga tjejer var en bortglömd användargrupp på internet när vi började. De flesta i branschen är killar och de gör saker de själva brinner för. Ingen brann för att göra en tolvårig tjej från Polen eller en trettonårig tjej från Arkansas lyckliga”, säger Mattias Miksche.

“Vi har egentligen inte uppfunnit något nytt. Att leka rollspel och klä ut sig till prinsessa eller rockstjärna eller den äldre granntjejen som man ser upp till är inget nytt, det har funnits i hundratals år. Vi har tillhandahållit en plattform för en ny generation. Det är därför vår trafik är så global – svenska användare skiljer sig inte från de i Texas, Turkiet, Chile, eller Antarktis där vi faktiskt haft en användare. De beter sig likadant och är ungefär likadana. Vi råkade ha turen att snubbla över nånting som faktiskt är ett universellt spel för tjejer i den här åldern.”

Det han tycker är intressant är att användarna ser Stardoll som en modesajt, inte bara en sajt för lek och spel. Det kan bero på att genomsnittsanvändarna visade sig vara något äldre än den ursprungligen tilltänkta målgruppen, så det var inte riktigt så mycket docklek som det kanske var tänkt.

“Vi tänkte inte att det var ett spel, men för användarna är det det och de sätter spelreglerna. Vi tillhandahåller en fantastisk värld och plattform, och kläder, accessoarer, möbler, att uttrycka sig själva med. För dem är det ett spel”, säger Mattias Miksche.

Mattias Miksche berättar att de då och då får frågan om de ska försöka bredda sin målgrupp och satsa på spel för killar, men han säger att de alltid säger nej. De gör världens bästa sajt för tjejer, och det är bra nog.

Däremot är det mycket annat nytt som väntar under året, framför allt inom merchandising. Tidigare har man haft leksaker i Burger Kings barnmanyer, och precis gett ut en bok hos Random House som gått som följetong på Stardoll, och nu ska det alltså komma ett flertal olika produkter, även om Mattas Miksche inte vill gå in på närmare detaljer än.

Önskar sig bättre optionssystem

“Sverige är en fantastisk plats för entreprenörer. Det är enkelt att starta företag, vi har låga företagsskatter förutom moms, det är helt enkelt ett bra ställe att driva företag ifrån. Vi är också bra på IT i allmänhet, vi har bra universitet och en bra nivå på utvecklare och teknisk kompetens. Det som är svårt för oss och massa andra är att det är ont om folk just nu. Teknik-, spel- och e-handelsbolag boomar kraftigt, det är svårt att hitta framför allt bra utvecklare”, säger Mattias Miksche.

Kan Sverige bli bättre för entreprenörer?
“Det finns en sak som jag brinner mycket för, och det är beskattning av personaloptioner. Det är den enskilt mest idiotiska beskattningen i Sverige. Som det är nu är det så att om du är entreprenör och startar ett företag kan du sälja det och bli rik, men det är nästan omöjligt för dig att dela den värdetillväxten med dina anställda. Alla optioner som är kopplade till anställlning räknas automatiskt som lön, så nästan allt går i skatt.”

“Detta gör att det är svårt för startups att rekrytera riktigt bra människor som kanske hellre har en hög stabil lön än tar en risk med en startup där man kanske skulle kunna få en stor andel i optioner. Det är jättesorgligt och det gör att det är svårt att attrahera folk med optioner, istället måste man betala höga löner vilket är svårt när man är en startup. Man vill ha någon som jobbar hårt för att kanske om några år få en del av något större. Personaloptioner borde beskattas som inkomst av kapital, det skulle göra stor skillnad.”

Kan inte lyssna för mycket på användarna”

Har du någon särskild lärdom du vill dela med dig av?
“Det är så många, man lär sig oftast mer av misstagen än av framgångarna. Men en av de viktigaste sakerna jag har lärt mig är att man kan aldrig lyssna för mycket på användarna. Är man ett internetbolag har man kontakt med dem varje dag, så det är lätt att se och mäta vad de faktiskt gillar och gör, och vad de inte gillar och inte gör. Sen måste man som entreprenör alltid våga titta framåt och gå på magkänsla ibland. Användarna kan inte alltid förutspå vad som kommer att slå. Det riktigt svåra är att avgöra just när man bör lyssna på användarna och när man bör gå på magkänsla”, säger Mattias Miksche.

“I alla verksamheter är det inte idéerna som är avgörande utan människorna som ska genomföra dem. Man kan ha fel affärsidé och ändra den om man har bra människor, men har man inte bra människor omkring sig spelar det ingen roll hur bra affärsidé man har.”

Av Julia Skott

(Källa: NyaAffärer, 2011-01-19) http://nyaaffarer.se/2011/01/18/modespel-for-tjejer-svensk-varldssucce/