USA-tidning: Svensk duo har mest lovande start-up-bolaget

Det svenska internetbolaget Alatest.com är Europas mest lovande start-up-bolag i teknologisektorn. Det skriver det USA-baserade IT- och affärsmagasinet Red Herring som valt ut bolaget bland 200 finalister.

Red Herring 100 Europe priset delas ut till de 100 bästa privatägda teknikbolagen inom EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika) varje år.

Bland tidigare vinnare märks företag som Google, Yahoo, Skype, Netscape och YouTube.

Alatest.com samlar produktester från mer än 800 testkällor. Själva beskriver man sig som "en oberoende testsökmotor som underlättar för konsumenter i olika valsituationer".

"Liksom Google indexerar vi vad testkällorna sagt om olika produkter. Sedan gör vi ett sammanvägt betyg av källornas omdömen på en skala från 1 till 100", förklarar Peter Björk (COO), som grundat bolaget tillsammans med Arie Struik (vd), till E24.

Konsumenter idag påverkas enligt Peter Björk i allt högre utsträckning av experttester och användarrnas åsikter innan man köper en produkt.

"Dagens köpare letar efter lättillgänglig produktinformation avseende kvalitet oavsett om de hittar den på tillverkarens hemsida, på en online shop eller hos en prisjämförelsesajt och det är då Alatest kommer in i bilden", säger han i en kommentar till utmärkelsen.

Bolaget grundades för tre år sedan och sysselsätter i dag 13 personer. Sajten Alatest.com har totalt två miljoner unika besökare per månad och finns i 14 olika länder och på 11 olika språk. Omsättningen ligger på 60.000 kronor per månad, skriver E24, med en försäljningstillväxt på 20 procent per månad.

Intäkterna kommer dels från annonser på bolagets egna webbplatser, dels från innehållet man levererar till e-handelsbutiker och prisjämförelsesajter.

Red Herrings redaktion granskar årligen hundratals privata företag genom en noggrann analys av varje förtags förutsättningar. Rankingen baseras på kriterier som bland annat finansiella prestationer, ledning, strategi och FoU.

"Årets mycket imponerande lista över tävlande företag inom teknik sektorn visar på Europas roll som en alltmer betydelsefull region sett ur ett innovationsperspektivet" säger Red Herrings chefsredaktör Joel Dreyfuss i en kommentar.

"De enastående framgångar vi kunnat följa den senaste tiden ibland Europas startup företag i teknikbranschen är ett bevis på de snabba framsteg som bidrar till att växa det Europesiska innovations-ekosystemet."

En ceremoni hålls nu i veckan på Malta.

(Källa: Dagens PS, 2008-04-16)

http://www.dagensps.se/article.aspx?articleID=39085&categID=287