Nytt riskkapitalbolag för invandrare

Tidigare vd:n för HSB Malmö Greg Dingizian har tillsammans med Pölsemannens grundare Ljubo Mrnjavac startat riskkapitalbolaget Scandinavian Cap som ska hjälpa invandrare utan de rätta kontakterna att komma igång med sina företag.

"Vi är några killar med invandrarbakgrund som länge pratat om att det behövts ett riskkapitalbolag som riktar sig till andra med invandrarbakgrund", säger Greg Dingizian till di.se.

I december startade de Scandinavian Cap som redan hunnit investera i de tre bolagen Ikaros Miljöteknik, klädföretaget Work & Clothes och direktreklamföretaget Beepsend, skriver nyhetstjänsten Rapidus."Jag försöker ge dem goda råd på vägen. Det kan vara alla möjliga typer av råd man kan bidra med. Vi lägger egentligen ner mer tid än vad som är ekonomiskt motiverat. Vi tänker på det mer med hjärtat än med plånboken."

Totalt har Greg Dingizian och Ljubo Mrnjavac investerat fem miljoner i bolagen. Anledningen till att de startade riskkapitalbolaget var att de sett att invandrare ofta saknar de rätta kontakterna.

"Vägen till framgång är svårare än om man inte har ett bra nätverk. Nätverket är ofta inte så bra om man kommit hit med föräldrarna och inte hunnit bygga upp det. Man har heller inte gått i några fina skolor. Det gör att många goda idéer faller. Det här är ingen revolutionerande sanning."

Hur gjorde du för att komma in i de rätta nätverken?

"Det var via min blivande svärfar som kände folk på Handelskammaren som i sin tur kände folk. Det blev inledningen till att jag som rätt ung hamnade i näringslivet. Sedan gäller det att utnyttja den chans man får, men många får inte den chansen."

Har invandrare andra affärsidéer än svenskar?

"Nej, jag tror snarare att det är en generationsfråga. Det är ingen hemlighet att den generation som först kom hit fick öppna skrädderier, restauranger och närbutiker. De startas och tas över av människor som inte får några andra jobb. Sedan kommer nästa generation. Många av dem vill mer och till exempel gå på högskolan och skaffa sig utbildning och då får man en bekantskapskrets. Trots det har man inte samma bredd på sina kontakter. Det är de jag vill hjälpa."

Hur många idéer har ni sagt nej till?

"I den mån man lärt sig något i livet lär man sig av motgångar och misstag. Det har jag i varje fall varit med om en hel del. Det är om möjligt viktigare än framgångarna. Man ska vara kritiskt mot affärsidéer. Sedan vi kom igång har jag sagt nej till tio idéer."

Du är känd för att ha startat snabbmatskedjan Meaning Green som sålde vegetarisk mat. Meaning Green misslyckades. Om någon skulle komma med idén att starta en snabbmatskedja med vegetarisk mat. Vad skulle du säga då?

"Jag har sagt nej till sju åtta sådana förslag redan. Det gör ont i själen för jag vet att det där är på gång. Jag har sett ett par förslag från andra delar av landet som det hade varit kul att lägga in lite pengar i. Det vi gjorde för tio år sedan var för tidigt och kanske gjorde vi några fel."

(Källa: DI.se, 008-04-22)

http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3Fstat%3D0%26ArticleID%3D2008/04/22/280719