Allt fler skolor kameraövervakas

Övervakningskameror vakar över allt fler skolor. På tre år har kamerorna sexfaldigats. I Skåne har antalet kameraövervakade skånska skolor ökat från tolv till 72.

Kameraövervakning är inte längre ett storstadsfenomen.

– Våra kameror gör nytta. Inbrotten minskar, säger Sven-Ingvar Jönsson, rektor på Tyringe skola.

Den här veckan är det åter dags för skolstart. Men om eleverna på Centralskolan, Parkskolan och Norra Lyckans skola i Perstorp dröjer kvar på skolgården för länge på onsdag eftermiddag riskerar de för första gången att bli filmade av övervakningskameror.

– Vi har haft en del skadegörelse här under kvällar, helger och lov. Våra nio nyinköpta kameror har monterats efter enträgen begäran från polisen, säger Lennart Persson, rektor på Centralskolan.

Perstorp blir den 22:a skånska kommunen som tar övervakningskameror i bruk för att förebygga inbrott, bränder och vandalisering.

– Skolorna utsätts för mycket skadegörelse. Problemen sprider sig till alla orter, säger Sören Svensson, handläggare på länsstyrelsen.

För tre år sedan var det främst skolor i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad som hade tillstånd för kameraövervakning. Tillstånden var förknippade med stränga villkor. Österängskolan i Kristianstad, som fick sitt kameratillstånd redan 1997, får fortfarande inte spara några inspelningar från sina övervakningskameror.

Sedan dess har tillstånden blivit allt mer generösa och spridit sig till mindre orter som Bjärnum, Ekeby, Hjärnarp, Hjärup, Sjöbo och Vejbystrand. I Landskrona är de inspelningar som Gustav Adolfsskolan och Kunskapsskolan gör helt "tillståndsfria". Det innebär att övervakningskamerorna kan göra inspelningar när som helst på dygnet – också under skoltid.

Det vanliga är dock att skolorna får övervaka sina byggnader under de timmar och dagar när skolan är stängd. Bara kommunens säkerhetspersonal får titta på inspelningarna, som får sparas högst en månad.

Och övervakningen måste ha ett brottsförebyggande syfte – för att förebygga inbrott, vandalisering och stölder. Men inte för att stoppa våld mellan elever. Skolorna får nämligen inte ensidigt rikta sina kameror mot skolgården.

Sören Svensson säger att han på rak arm inte kan erinra sig att länsstyrelsen sagt nej till kameraövervakning på någon enskild skånsk skola.

– Men vi ifrågasätter ofta kamerornas upptagningsområde. Det sker korrigeringar, säger han.

Kameraövervakningen innebär stora utgifter för kommunerna i form av inköp och underhåll. Men det är investeringar som lönar sig. En enda kamera kostar inte mer än tre krossade fönsterrutor. Enligt kommunernas beräkningar kan en miljoninvestering på kameraövervakning bli lönsam redan efter tre-fyra år.

Att kamerorna fungerar förebyggande och avskräckande finns det många exempel på. Sven-Ingvar Jönsson i Tyringe har haft kameror installerade på sin skola i bara ett år, men har redan identifierat flera datortjuvar.

– När vi haft inbrott går vi in och tittar på filmerna. I vissa lägen har vi känt igen folk och tipsat polisen om vem de kan vara. Kameror är en god investering på alla skolor, inte bara i storstäderna, säger Sven-Ingvar Jönsson.

På andra orter har polisen med hjälp av skolkamerorna lyckats spåra mopedtjuvar, mordbrännare och fönsterkrossare.

I Malmö har de skolor som fått kameraövervakning minskat sina kostnader för skadegörelse med uppemot 80 000 kronor per månad. På Köpingeskolan i Trelleborg sjönk kostnaderna med 55 000 kronor under en enda termin.

Här finns kamerorna

Bjuv: Ekeby skola, Brogårda-, Varagårds- o Jens Billeskolan

Båstad: Strandängsskolan

Bromölla: Tunnby- o Humleskolan

Eslöv: Norrevångs- o Ekenässkolan

Helsingborg: Folkuniversitetet, Fredriksdals-, Wieselgrens- o Tycho Braheskola, Västra Ramlösa skola, Gläntanskolan (ansökan)

Hässleholm: Norra Station, Tyringe skola, Bjärnumsskolan (ej installerade)

Höganäs: Kullagymnasiet, Bruks- o Tornlyckeskolan

Höör: Ringsjöskolan (ansökan)

Kristianstad: Österängs- Villa- o Väskolan, Hammars skola

Kävlinge: Olympia-, Tolvåkers- o Annelundsskolan, Korsbacka förskola

Landskrona: Selma Lagerlöfsgymnasiet, Kunskaps- o Gustav Adolfsskolan

Lund: Lerbäcksko

Malmö: Sofielunds-, Lindänge-, Backa-, Stenkula-, Apelgårds-, Möllevångs-, Rosengårds-, Kryddgårds-, Örtagårds- o Värner Rydénskolan, WMU, UVS Utbildning

Perstorp: Central- o Parkskolan, Norra Lyckans skola

Sjöbo: Kunskaps- o Färsingaskolan

Skurup: Mackleanskolan

Staffanstorp: Annero och Hjärups skolor, Bråhögs-, Central-, Hagalids-, Hjärupslunds- o Mellanvångsskolan

Svedala: Kyrk- o Centralskolan

Trelleborg: Bastion- o Köpingeskolan, Pilevallsskolan (ansökan)

Vellinge: Sandeplanssko

Åstorp: Björnekulla- och Haganässkolan

Ängelholm: Söndrebalgs- och Kungsgårdsskolan, Magnarps skola

Östra Göinge: Stenforsaskolan

Källa: Länsstyrelsen

(Källa: Sydsvenskan 19 augusti 2007)

http://sydsvenskan.se/sverige/article259877.ece