"Kamerorna är jättebra"

Det finns femton övervakningskameror uppsatta på Bodaskolan.

Inte bra, enligt Datainspektionen.

Mycket bra, anser personal och elever på skolan.

Det var på Dagens Nyheters debattsida som Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund i går gick till attack mot att allt fler skolor sätter upp övervakningskameror inomhus.

Myndigheten har stoppat alla utom en enda kamera på sju granskade skolor. Generaldirektören påpekar att dessa beslut ska ses som vägledande. Integriteten måste skyddas.

– Vår bedömning är att skolvärlden gått mot en övervakningsnivå som vi på andra arbetsplatser skulle reagera mycket starkt emot, säger Göran Gräslund.

I Borås är flera skolor övervakade inomhus. Och alla elever som Borås Tidning talade med på Bodaskolan i går var nöjda.

– Kamerorna är jättebra. Om de tas bort blir det katastrof, säger Nvin Law som går i åttonde klass.

– Det är klart att det är bra med kameror. Det finns inget negativt alls, säger Viktor Andersson.

Även personalen på Bodaskolan är nöjd med kamerorna. Femton kameror sattes upp för några år sedan efter omfattande problem med stölder och skadegörelse. Resultatet blev att problemen minskades.

Enligt intendent Jerry Andersson kommer beskedet från Datainspektionen inte att betyda något för Bodaskolan på kort sikt.

– Jag kan inte förstå hur kamerorna skulle kunna kränka integriteten.

I normala fall har endast en studieledare tillgång till filmerna, berättar han.

Jerry Andersson är skeptisk till debattartikeln från datainspektionen som han anser slår åt flera håll.

– Gräslund skriver att skolorna bör överväga att arbeta med trygghet på andra sätt än med kameror. Det är självklart att trygghetsarbetet sker på flera nivåer.

Rektorn Helene Ottersgård påpekar att integritetsfrågan kan behöva omvärderas.

– Jag tror att det skett ett generationsskifte i synen på integritetsskyddet. Vi kanske borde diskutera detta med ungdomarna själva, säger hon.

Lennart Levinsson är säkerhetschef i Borås och påpekar att det vore olyckligt om kameror som både elever och personal vill ha ska tas bort.

– Men vi tar naturligtvis nyheten och debatten på fullaste allvar, säger Lennart Levinsson, säkerhetschef i Borås. Det återstår att se om kamerorna är olagliga. Det måste göras en prövning i så fall.

(Källa: Borås Tidning 2008-10-03)

http://www.bt.se/nyheter/boras/kamerorna-ar-jattebra(886630).gm