• 4/19/2011 Vårdgivare förbättrar informationen till patienterna

  Datainspektionen har granskat två vårdgivare som tidigare brustit i sitt sätt att informera patienterna om att deras journaluppgifter kan lämnas ut till andra vårdgivare. Myndigheten konstaterar att bristerna nu... read more

 • 4/12/2011 Lösenord under attack

  Lösenordens tid är förbi. Det hoppas säkerhetsgurun Anne-Marie Eklund-Löwinder.

  När man pratar om identitet på nätet tänker många på det mest använda sättet - inloggning... read more

 • 4/11/2011 SMS-påminnelser strider mot lagen

  Att skicka ut besökspåminnelser med hjälp av sms är förbjudet. Det tvingas Socialstyrelsen konstatera efter att ha synat sin egen föreskrift. Nu ska myndigheten snabbutreda frågan.

  2011-04-06 14:42 - It i vården:

  SMS-påminnelser strider mot lagen

  Av Johan Nilsson

  Att skicka ut besökspåminnelser med hjälp av sms är förbjudet. Det tvingas Socialstyrelsen konstatera efter att ha synat sin egen föreskrift. Nu ska myndigheten snabbutreda frågan.


  Sjukhuskliniker gör det. Privata mottagningar gör det. Folktandvården gör det. Till och med psykiatriska öppenvårdsmottagningar gör det: påminner patienterna om bokade besök med hjälp av sms.
  På så sätt skickar den svenska hälso- och sjukvården varje dag ut påminnelser till tiotusentals patienter.

  Det finns bara ett problem. Det är olagligt. Inte ens om patienten gett sitt samtycke är det tillåtet.

  – De bestämmelser som finns i vår föreskrift 2008:14 innebär att patientuppgifter endast får skickas via säkra nät, med hjälp av e-legitimation eller liknande. Påminnelser av det här slaget inom hälso- och sjukvården omfattas av det regelverket, konstaterar Anders Printz, chef för avdelningen för regler och tillstånd på Socialstyrelsen.

  Och det innebär att det är förbjudet?
  – Ja, man får inte göra något som inte har stöd i regelverket.
  Så det innebär att alla kliniker och mottagningar runtom i landet som påminner sina patienter med hjälp av sms omedelbart måste upphöra med det?

  – Regelverket måste följas, men här ser vi att det får oönskade konsekvenser. Därför ser vi över det nu.

  Den aktuella föreskriften, som hanterar hur patientuppgifter får överföras, började gälla den 1 januari 2009. Anders Printz kan dock inte förklara hur det kommer sig att sms-påminnelser, som varit en realitet i stora delar av vården i flera år, plötsligt blev olagliga.

  – Jag kan inte redogöra för hur vi tänkte då, men jag kan konstatera att föreskriften som sådan har en stor betydelse för att skydda patientuppgifter. Att den också fick den här konsekvensen borde vi kanske ha tänkt på, men det gjorde vi inte då.

  Anders Printz berättar att myndigheten nu, i samråd med Datainspektionen, snabbt ska se över regelverket för att få till en förändring. Må-let är att bli klar till årsskiftet, även om han inte kan garantera att det går så snabbt.

  – Om det visar sig att denna bestämmelse hänger ihop med andra bestämmelser kan det ta längre tid.

  Magnus Bergström, it-säkerhetsspecialist på Datainspektionen, säger att en lösning vore att kryptera meddelandet. Detta skulle dock kräva någon form av programvara i den mottagande mobiltelefonen.

  – Dagens situation är klart otillfredsställande. Vi får se hur det går, men vi förutsätter att regelverket kommer att förändras. Så sent som i höstas missade jag själv en tandläkartid bara för att sms-påminnelsen uteblev.

  (Källa: it i vården 2011-04-06 http://itivarden.idg.se/2.2898/1.378437/sms-paminnelser-strider-mot-lagen)
  read more

 • 4/5/2011 Brister vid myndigheters informationsutbyte

  Datainspektionen har granskat informationsutbytet mellan statliga myndigheter och socialnämnder genom så kallad direktåtkomst. Granskningen visar att det finns brister i informationsutbytet.

  Den 1 januari ... read more

 • 12/6/2010 Värdet på sociala nätbolag skenar

  Google har uppenbarligen lagt ett bud på det digitala rabattkupongbolaget Groupon på makalösa 36 miljarder kronor, kanske mer, även om sökjätten ännu inte har lyckats får fö... read more

 • 12/6/2010 Rabattföretag nobbar Google-bud på 41 miljarder

  Amerikanska rabattkupongsföretaget Groupon avböjer ett bud från Google på 6 miljarder dollar, skriver Svenska Dagbladet. Groupon är världens snabbast växande företag just nu och framgångarna har plac... read more

 • 4/22/2010 Symantec: Här är största hoten på internet

  2,9 miljoner hot mot nätsäkerheten skapades bara under 2009, en ökning med 71 procent jämfört med 2008. Det skriver säkerhetsföretaget Symantec i en färsk rapport.

  "Attackerna har förfinats och ... read more

 • 3/31/2010 Handläggare på Skatteverket förskingrade 120 miljoner

  "Det har aldrig hänt förut."

  En 42-årig handläggare vid Skatteverket i Stockholm misstänks ha förskingrat hela 120 miljoner kronor.

  Mannen häktades i fredag... read more

 • 2/6/2010 Liga stal miljoner ur dödas testamenten

  Tio miljoner kronor skulle ha gått till Frälsningsarmén men hamnade i bedragarnas plånbok.

  De åtta männen tros ha lurat åt sig över 60 miljoner kronor genom förfalskade testamenten.... read more

 • 2/6/2010 Bedragare använder falska testamenten

  Det väcks åtal för nya bedrägerier mot Allmänna arvsfonden men även Frälsningsarmén och flera privatpersoner ska ha drabbats. Åtta män ska genom falska testamenten ha lurat till sig &oum... read more